Basından Seçme Haberler

16.12.2013
  • Amerikalı finansal düzenleyiciler, ABD'li bankalara ticaret sınırlandırması getiren Volcker Kuralı'nı onayladı. Bu önlemlerin; banka müşterilerini koruması, bankacılık sistemini daha güvenli hale getirmesi ve krizlere karşı etkili olması öngörülüyor.*Euronews.
  • Draghi Almanya'nın büyümesinin faiz indirimine bağlı olmadığını sadece yardımcı olduğunu söyledi. Kur hedefleri olmadığını ancak yüksek kurun büyüme ve enflasyon üzerinde etkileri olduğunu belirtti. Merkez bankasının yapısal işsizliği azaltamayacağını ekledi.
  • Draghi, Fransa'nın mali istikrara ve daha fazla reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.
  • Euro bölgesinde bir bankanın kapanması büyük ölçüde bankanın ait olduğu ülkede kararlaştırılacak ancak 10 yıllık bir sure içinde bu kapatmaların maliyeti bölge üyesi ülkeler tarafından kademeli bir şekilde paylaşılacak.
  • Japonya'da Abe hükümetinin uyguladığı ekonomiyi teşvik politikaları ivme kazanırken, Japon işletmelerin ekonomiye güveni de Aralık'ta sona eren 3 aylık dönemde son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı.*CNBCE.
  • Çin'de HSBC imalat sektörü PMI, Aralık ayında öncü veriler ile 50.5 puana geriledi. PMI, Kasım ayında 50.8 puan olarak gerçekleşmişti.*CNBCE.
  • Birçok yatırımcı 2014'e ilişkin çok daha iyimser bir tablo çizerken, Financial Times, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkeler ve bazı önemli konularda risklerin olduğunu yazdı.
  • Türkiye'nin yeni hedefi Azerbaycan, Irak ve İran'ı TANAP'ta birleştirmek.*1news.
  • ABD Yönetimi, Türk Hükümeti'nin Çin'den füze alıp bunları NATO savunma sistemine entegre etme ihtimaline karşı baskılarını artırdı.*Hürriyet.
  • Abu Dabi İslamic Bank ile Bank of China, lisans almak için BDDK'nın kapısını çaldı. Abu Dabi İslamic Bank'ın faizsiz bankacılık yapmak için 1 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.*Star.
  • BDDK, kredi kartında taksit uygulamasına maaş sınırlaması getirmeye hazırlanıyor. BDDK'nın çalışmalarını başlattığı modele göre bir kişinin bütün taksitleri, aylık maaşının belli bir kısmını geçmeyecek. Bu taksitler ev, araba, ihtiyaç kredisi gibi bütün kredileri kapsayacak. Bir kişinin maaşı 1000 liraysa, BDDK'nın belirleyeceği sınır da yüzde 45 ise, o kişi 450 liranın üstünde taksit yapamayacak.*Radikal. Yorum: Ekonomi yönetimi tasarruf oranını artırmaya odaklanmış ve bu çerçevede adımlar atmaktadır. İhracatı artırıcı kredilerde büyümeyi desteklerken, sadece tüketim amaçlı olan kredilerdi ise frenlemeye çalışmaktadır. Bu nedenle gelire göre borçlanma sistemi büyüme üzerinde bir baskı yaratabilir ancak aktif kalitesi anlamında orta ve uzun vadede pozitif etkisi olacaktır. Ayrıca tek limit uygulamasının hemen başlanması da beklenmiyor. Şu aşamada, haberin bankacılık hisseleri üzerine bir etkisi olacağını düşünmüyoruz.
  • Reidin yayınladığı yeni konut fiyatları endeksi Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %14.75 yükseldi. Türkiye genelinde aylık artış %0.9 iken, İstanbul'da Kasım ayında aylık artış %1.4 oldu. Yeni konut fiyat endeksi fiyat trendleri konusunda ipucu verirken, alım-satım gerçekleşmeleri konusunda bilgi sahibi olmadığımızdan dolayı konut sektörünün güçlü yatak fiyat balonu riski taşıyıp taşımadığını konusunda yorum yapmak zor. Diğer bir taraftan tüm finansal riskleri yükleniciye transfer eden iş modeli ve diğer GYO'lara karşın güçlü seyreden ön satışları ile EKGYO'yu beğenmeye devam ediyoruz.
Yukarı