Basından Seçme Haberler

13.12.2013
  • ABD Temsilciler Meclisi bütçe anlaşmasını onaylayarak önümüzdeki ay devlet dairelerinin yeniden kapanmasının önüne geçerken iki yıl için harcama limitlerine rahatlama getirdi.
  • IMF, bütçe planının ABD kongresinde onaylanması durumunda mali çıkmazın iki yıl önüne geçileceğini belirtti. Büyüme hızının 2014'te artabileceğini ve ekonomi koşullarının değişmesiyle varlık alımında değişiklik yapılması gerektiğini ekledi.
  • Robert Shiller, hisse senedi piyasasının güçlü rallisinde çok olmasa da bir miktar balonlaşma sinyalleri gördüğünü söyledi.*BloombergHT.
  • Üzerinde anlaşmaya varılan düzenlemelere göre bundan sonra Euro Bölgesi'nde bankaların kurtarılması sırasında büyük hissedar ve büyük hesap sahiplerinin de maliyeti üstlenmesi standart bir prosedür haline gelecek. Uygulama 2016'dan itibaren yürürlükte olacak.*EurActiv.
  • IMF, ECB'nin düşük enflasyonla mücadele etmesi gerektiğini bunun için de Avrupa Bankalarının merkez bankasında tuttukları paralar için ödeme yapmaları zorunluluğunun getirilebileceğini belirtti.
  • S&P İtalya'nın uzun vadeli kredi notunu BBB olarak onaylarken görünümünün negatif olarak devam ettiğini açıkladı. Ekonominin sağlıklı ve çeşitlendirilmiş ancak yüksek kamu borcunun kırılgan bir toparlanmaya neden olduğu belirtildi.
  • Lew, finansal istikrara ulaşmada kaydadeğer bir ilerleme sağlandığını belirterek, "Avrupa şu anda talep ve istihdamın desteklenmesine öncelik vermeli" dedi.*BloombergHT.
  • Japonya Merkez Bankası Başkanı enflasyonda %2 hedefinde istikrar sağlanıncaya kadar aşırı gevşeme politikalarına devam edileceğini ve gerektiğinde yeni adımların atılacağını söyledi.
  • S&P Rusya'nın kredi notunu teyit etti görünümünü durağan olarak belirledi. Mali dengesi ve dış dengeleri güçlü olmaya devam eden ülkenin siyasi kurumlarındaki zayıflığın hızlı ekonomik büyümenin önüne geçtiği belirtildi.
  • Hindistan'da enflasyon Kasım'da yüzde 11'i aşarak, merkez bankası başkanı Rajan üzerindeki faiz yükseltme baskısını artırdı.*BloombergHT.
  • Sıcak para girişi, küresel finansal krizi daha hafif atlatan gelişen piyasa ekonomilerinde konut balonu endişelerini tırmandırıyor.*BloombergHT.
  • Zeytinburnu E5 yolu üzerindeki Nakliyeciler Sitesi bir yıl içinde Hadımköy'e taşınacak. Sitenin 123 dönümlük arsası ise gayrimenkul şirketlerinin takibinde. 245 dükkan ve 185 hak sahibi bulunan arsanın değeri 250 milyon dolar olduğu belirtildi.*Hürriyet.
  • AB'de gerçekleşecek toparlanma ile birlikte ihracat çıtasının 1 milyar dolar yükseleceğini belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa'da toplam giyim alımının yüzde 7,5'ini Türkiye'nin gerçekleştirdiğini belirtti.*Zaman.
  • Yıldız'ın Bağdat ziyaretine karşın, Irak Merkezi Hükümeti'yle Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yapılan görüşmelerde enerji gelirlerinin ödeme şekli ve Erbil'in temsil durumu konusunda uzlaşı sağlanamadı.*Akşam.
  • 16 dağıtım şirketi hakkında denetim başlatan Maliye, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) ÖTV borcu bulunan dağıtım şirketlerine ‘ulusal marker' verilmemesini istedi. EPDK kaynakları, uyarının dikkate alınarak gerekli işlemlerin başlatıldığı bilgisini verdi.*Zaman.
  • Enerji yönetimi, talebi karşılamak için büyük-küçük bütün santrallere, üretilen elektriğin alınacağını duyurdu. Aynı kaynaklardan alınan bilgiye göre, aşırı tüketim serbest piyasa olarak bilinen PMUM'da (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) birim fiyatları (1 kwh) 2 liraya çıkardı. Sektör kaynakları ise gazdaki krizin devamı halinde fiyatların daha da yukarı çıkabileceği uyarısı yaptı.*Zaman.
  • Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) havacılık endüstrisinin görünümünü yukarı doğru revize ederek 2013 yılına ilişkin kar beklentisini 1.1 milyar dolarlık artışla 12.9 milyar dolar olarak açıkladı. 2014 için net kar tahminini de 3.3 milyar dolarlık artışla 19.7 milyar dolar olarak yukarı doğru revize etti. kar beklentisinin yukarı doğru revize edilmesinde yakıt fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra hava yolu şirketleri arasındaki birleşmelerin ve ortaklıkların yanısıra maliyet etkin uygulamalarının önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.*Haberler.com
  • Finansal kiralamada KDV oranının yüzde 1'e düşmesi makinecileri sevindirdi. 2014'te yatırımların hızlanacağını düşünen sektör temsilcileri makine satışlarından memnun.*Dünya.
  • Yerli ve yabancı büyük boru üreticilerinin tümünün gözü TANAP'ta. Gerek kapasite gerekse kalite açısından dünyanın 2. büyük boru üretici ülkesi Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar bu alanda oldukça iddialı. Ancak Türkiye'de üretilmeyen bir hammaddeden yapılacak boruların tercih edilmesi sektörü zorlayabilir. Yurt içinden yaklaşık 9 ve yurt dışından ise 16 firma olmak üzere toplamda 25 civarı firmanın yeterlilik müracaatı yaptığı tahmin ediliyor. Yılsonuna kadar firmaların tespiti yapılarak yeterlilik alacak olan firmaların listesi yayınlanacak. 2014 başında ihalesi yapılacak olan projenin yapımına 2014 yılı son çeyreğinden itibaren başlanması planlanıyor.*Dünya.
  • TAP İletişim Müdürü Lisa Givert, inşaat için ihale davetlerini 2014 yılında, büyük olasılıkla da yılın ilk yarısında göndermeyi planladıklarını söyledi. Şahdeniz Konsorsiuyumu, doğalgaz tedarikçilerini belirleyecek olan ikinci aşamayla ilgili nihai kararını 17 Aralık'ta verecek.*EurActiv.
Yukarı