Basından Seçme Haberler

20.09.2013
  • Beyaz Saraya Obama'nın Cumhuriyetçilerin hükümet harcamalarında kesinti öngören planı veto edeceğini açıkladı.
  • Analistler FED'in gevşemeyi kısma kararında erteleme yapmasını gelişmekte olan ekonomilere sorunlarına eğilme fırsatı verdiğini düşünüyor.*FT.
  • ABD'de istihdam piyasasında toparlanma görülse de orta sınıfın küçüldüğü, ücretlerin durgunlaştığı ve gelir eşitsizliğinin arttığı da dikkat çekiyor.*NYT.
  • ABD'de orta Atlantic bölgesinde fabrika faaliyetleri iki yıl içindeki en yüksek artışı yaşadı. İkinci el konut satışları da Ağustos'ta 6 yılın zirvesine çıktı.
  • ABD Suriye'yi askeri müdahaleye girmeden kimyasal silahlardan arınmasının test edilmesi için tanınan sürenin dolmakta olduğu konusunda uyardı.
  • AB maliye bakanları bütçe politikalarında değişim için anlaşmaya vardı. Değişiklikle borç krizinden en çok etkilenen ülkelerdeki tasarruf önlemleri hafifletilecek.
  • Lagarde toparlanma sinyallerine karşın global büyümenin baskı altında olduğunu ve ABD'de bütçe kesintilerinin büyümeyi olumsuz etkilediğini belirtti.
  • Hindistan merkez bankası faiz oranını 25 baz puan artırarak %7.5'e çıkardı.
  • Rusya iki yıl içinde bütçede kesintiye gidecek. Asker maaşları dondurulacak, emeklilik fonuna daha az para aktarılacak. Büyümeyi olumsuz etkileyecek bu durumu büyüme stratejisinde tüketime dayalı olmaktan çıkarma çabası olduğu vurgulanıyor. Böylece enflasyon aşağı çekilecek.*NYT.
  • Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Esad rejiminin ikinci Cenevre konferansında ateşkes önerisinde bulunacağını söyledi.*BloombergHT.
  • Romanya Başbakanı Türkiye ziyaretinde Türkiye'nin AB sürecini koşulsuz desteklediklerini belirtti.*AB Haber.
  • TCMB eski başkanı Yılmaz, Fed'in Amerikalı fonların zarar etmemesi için, onlara gelişen piyasalardan bir çıkış stratejisi sağladığı dedikodusu olduğunu söyledi.*BloombergHT.
  • Şimşek, özel sektörün borçluluk oranının ortalamanın biraz üzerinde olduğunu, bunun da makul görüleceğini, özel sektörün borçlanırken yatırım da yaptığını ve buna rağmen özel sektörün borçluluğunu çok yakından takip ettiklerini söyledi.*Dünya.
  • Ağustosta dünya ham çelik üretimi, yüzde 5.2 artışla, 130.4 milyon tona ulaştı. Çin, yüzde 12.8'lik artış ve 66.3 milyon ton üretimle ilk sırada yer aldı. Tek başına dünya üretiminin yüzde 51'ini yapmış oldu. Türkiye üretimi yüzde 15.4 düşüşle 2.58 milyon tona geriledi.*Sabah.
  • Üç farklı tarifede uygulanması öngörülen hurda teşviki, 1985 öncesi araçlar için 3.500, 1985-1990 arasında 5 bin lira, 1990-1993 arasında ise 6.500 TL planlandı. Taslak çalışmasına göre yeni araç alımına kredi faiz desteği de paketin içerisinde yer alıyor. Söz konusu taslakta 20 yaş üstü taşıtını getirip sıfır araç alanlara ÖTV indirimi verilmesi teklifi de bulunuyor. Hurda indiriminin yer aldığı teşvik paketinin 2014 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 17 milyonun üzerinde araç bulunuyor. 20 yaş üzerindeki araç sayısı ise 4 milyonun üzerinde. 20 yaş üzerindeki araçların yaklaşık 2 milyon adedi binek taşıtlardan oluşuyor.*Star. Yorum: Dünkü yükseliş sonrası otomotiv hisselerinde ciddi hareket beklemiyoruz. DOAS, TOASO ve FROTO hurda teşviği sonrası satışlardaki olası artışın çok da ciddi ölçüde olmayacağı, daha sınırlı kalacağı yönünde hemfikirdir.
  • Lufthansa Boeing'e 34 Airbus'a 25 adetlik toplam 14 milyar EUR tutarında sipariş verdi. Şirketin toplam siparişleri 295 adede ve 36 milyar EUR oldu. Ayrıca 60 adet satın alma opsiyonu bulunuyor.*CNBC.
  • Başkent Bakü'de gerçekleştirilen imza töreninde, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan dokuz şirketle 25 yıllık anlaşma imzalandı. Atılan imzalarla bu şirketlere yıllık 10 milyar metreküpten biraz fazla doğalgaz satılacağı ve bu doğalgazın, Konsorsiyumun daha önce kabul ettiği Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı projesi ile Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne, oradan İtalya'nın güneyine, İtalya'dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacağı belirtildi.*Hürriyet.
  • Binali Yıldırım, yeni mobil iletişim teknolojisi 4G'nin mobil operatörleri tek bir baz istasyonunda buluşturacağını söyledi.*Hürriyet.
  • Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Ankara-Afyonkarahisar kesiminin temeli TCDD'nin 157'nci yıldönümünde (yarın) atılacak. YHT projesi ile 824 kilometre olan Ankara-İzmir demiryolu 640 kilometrelik hızlı tren hattına dönüşecek.*Sabah.
  • TAQA'nın Türkiye'ye yapacağı 12 milyar dolarlık yatırımı askıya almasının ardından yabancılar sıraya girdi. Konya Karapınar'da yaklaşık 1.8 milyar ton kömür rezervine sahip sahada elektrik üretmek için Slovak HBP, Istroenergo ile Taylandlı Singh Ortak Girişim Grubu Enerji Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim A.Ş. ile ön anlaşma imzaladı.*Sabah.
  • 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma olmak üzere haftada 3 gün 200 mililitre ambalajlı, yağlı, sade uzun ömürlü içme sütü dağıtılacak.*Sabah.
  • İsrail'in Akdeniz'deki kendi doğalgaz alanlarını birlikte geliştirmek üzere Türkiye ve Kıbrıslı Rumları bir araya getiren bir planının bulunduğu belirtiliyor. İsrail'in Leviathan alanından Türkiye'ye gaz taşıyacak boru hattı projesinin yılda 8-10 milyar metre küp gaz taşıyabileceğine değinildi.*Akşam.
  • Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen hükümet, alternatif enerji kaynaklarına odaklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye'nin kaya gazı rezervini belirlemek üzere geniş çaplı bir çalışma yürütüyor. Yapılan araştırmalar ülkemizde özellikle de Güneydoğu Anadolu ve Trakya Havzasında olmak üzere kaya gazı potansiyelinin varlığını ortaya koymaktadır. 2012 sonu itibariyle Türkiye'nin Kurulu gücünden yüzde 38.7'si yenilenebilir enerji, yüzde 61.1'i termik ve yüzde 0.2'si diğer kaynaklardan oluşuyor. Doğal gazın kurulu güç içindeki payı ise yüzde 30'u buluyor.*Akşam.
Yukarı