Basından Seçme Haberler

06.09.2013
  • FED-Fisher parasal genişlemeden çıkışın finansal piyasalara olan zararının önlenmeye çalışılmasını söyledi.
  • Merkez bankalarının beklenenden önce faiz artışı yapacağı beklentisi ABD ve AB devlet borçlanma oranlarını yükseltti. Gelişmiş ekonomiler için iyimserlik büyüyor.*FT.
  • Fed henüz net bir yol haritası çıkmamışken dünyaca ünlü bir banka Fed'in çıkış rotasının olası planını çıkardı. Bu plana göre gelişmekte olan ülkeleri de etkileyecek 4 kritik adım gerçekleşecek. Bu adımların sonunda Fed'in ABD işsizliğini azaltması ve faizleri kademeli olarak artırması, 2020 yılına kadar da bilançosunu 3.5 trilyon dolardan 1 trilyon dolara indirmesi bekleniyor.*Hürriyet.
  • Moody's Alman Bankacılık sisteminin görünümünü negatiften durağana yükseltti. Yapılan değerlendirmede kriz bağlantılı kayıpların azalmasının yansıdığı belirtildi.
  • ECB, Euro Bölgesi'nde ekonomik iyileşmeyi desteklemek için gerekirse faizleri daha da düşürmeye veya daha fazla likidite sağlamaya hazır olduklarını söyledi.*EurActiv.
  • Kıbrıs Rum Kesimi AB ve IMF'nin 10 milyar Euro kurtarma paketinin 2. kredi dilimi karşılığında kendilerinden talep edilen, 2 şartı reddetti.*BloombergHT.
  • Japon Hükümeti ekonomiye ilişkin görünümü Mayıs 2012'den beri ilk kez toparlanma yönünde değerlendirdi.
  • BRICS ülkeleri dün St. Petersburd'da, şoklardan korunmak için 100 milyar dolarlık döviz rezervi havuzu oluşturacaklarını söyledi. Çinli ve İtalyan yetkililer, Suriye'deki askeri müdahalenin, küresel ekonomiye zarar verebileceği uyarısında bulundu.*BloombergHT.
  • Rusya maliye bakanı Obama'nın global toparlanmaya zarar vermemek için teşvik politikasını kademeli olarak çekecekleri konusunda taahhüt verdiğini söyledi.
  • JPMorgan Global hizmet sektörü PMI Ağustos'ta 56.1 seviyesine ve bileşik PMI 55.2 seviyesine yükseldi.
  • Birleşik Arap Emirlikleri 'nin devlet şirketi TAQA'nın Afşin-Elbistan'a ilişkin 12 milyar dolarlık yatırım kararını 2014'e kadar ertelemesinin ardından, birçok ülkeden yatırımcılar proje için devreye girerken, ibrenin ise Japonlarda olduğu belirtiliyor.*BloombergHT.
  • Son dönemde faiz ve döviz kurundaki artışın projenin finansmanı konusunda herhangi bir tedirginlik yaratmadığını kaydeden Özdemir, "3'üncü havalimanı projesinin finansmanında herhangi bir sorun gözükmüyor. Bizim daha önce elektrik dağıtım ihaleleri için geliştirdiğimiz ve uyguladığımız çok başarılı bir finansman modelimiz var. 3'üncü havalimanı projesi tam detaylarıyla ortaya çıkınca benzer bir mantıkla bir finansman modeli oluşturacağız" diye konuştu. Özdemir, şunları anlattı: "Dövizdeki artış aslında bizim maliyetlerimizi azaltıyor. Çünkü bizim gelirlerimiz Euro cinsinden ancak inşaat Türkiye'de olduğu için maliyetlerimiz TL cinsinden. Bir metrekare inşaat maliyeti daha önce 1200 Euro iken, şimdi 1100 Euro'ya düştü. Dolayısıyla bugünkü döviz rakamlarına göre maliyetlerimiz yüzde 5-7 oranında azalacak." Özdemir faizdeki artışa yönelik ise, "En iyi ve en kötü senaryoları düşünerek teklifimizi hazırladık.*Hürriyet.
  • Flammaerotec'in, Avrupa Serbest Bölgesi'nde yapacağı yatırımla birlikte Airbus şirketleri için montaj ve kalıplama gibi modül üretimine başlanacak. Hammadde olarak ağırlıkla alüminyum alaşımları kullanılacak ürünlerin tamamı Almanya'ya ihraç edilecek.*Hürriyet.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerjideki kurulu gücünün son 1 yılda yüzde 10, santral sayısının ise yüzde 17 arttığını belirtti. Enerji yatırımlarında 2013 için hedeflenen seviyede yaklaşıldığını ifade eden Yıldız, "Ocak-ağustos döneminde 4 bin 100 megavat gücünde 131 santral devreye girdi. Enerji üretim sektörüne bu dönemde yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Ağustosta 870 megavatlık tesis devreye girdi" dedi.*Sabah.
  • TIM verilerine göre 5 Eylül itibarıyla ihracat yıl bazında %5.4 artarak 96.3 milyar TL oldu.
  • Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek hurda teşvikine yönelik düzenleme ile 20 yaşın üzerindeki araç sahibine 3-6 bin lira ödenecek, yerli araç için de vergi indirimi yapılacak. Ancak, araçların Türkiye'de üretilmesi şartı getirilecek. Düzenleme, yerel seçimler öncesinde hayata geçirilecek. Hurda teşviki, seçimler öncesinde ekonominin canlanmasına da büyük katkı sağlayacak.*Taraf.
Yukarı