Basından Seçme Haberler

22.08.2013
  • FED FOMC Temmuz ayı toplantı tutanaklarında tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağına işaret edilmedi. İlk kısmanın zamanlaması konusunda fikir ayrılığı görüldü. Karar için ekonomi verilerinin bekleneceği belirtildi.
  • FOMC Temmuz ayı toplantı tutanaklarına göre yetkililer, Başkan Ben S. Bernanke'nin ekonomi beklentiler doğrultusunda gelişmeye devam ederse bu yıl içerisinde tahvil alımlarını azaltmaya başlayıp 2014 yılının ortalarında sonlandırma şeklinde çizdiği takvim konusunda "genel olarak destekleyici" görünüyorlar.*BloombergHT.
  • FED FOMC tutanaklarına göre mevcut ucuz para politikasından çıkış sürecinde bankacılık sistemindeki likiditeyi çekmek amacıyla ters repo işlemlerine gitmeyi değerlendiriyor.
  • Kriz öncesinde mortgage senetlerine dayalı olan büyüklüğü 520 milyar USD olan CDO pazarı kriz döneminde 4.3 milyar USD'ye gerilemişti. CDO'lar şirketlere verilen borçlar üzerinden yapılandırılarak ilgi görmesi artıyor.*CNBCE.
  • ABD dün Suriye'de gerçekleşen ve 1100'ün üzerinde kayba neden olan saldırıda kimyasal silah kullanıldığında dair güçlü işaret olduğunu düşünüyor.
  • İngiltere Merkez Bankası yöneticilerinden biri olası Euro Bölgesi kaynaklı yeni şok, gelişmekte olan piyasalardaki muhtemel yeni dalgalanmalar veya yerel toparlanmadaki aksamalar nedeniyle yeni canlandırma önlemlerinin dışlanmaması gerektiğini belirtti.
  • Çin'de HSBC İmalat PMI Ağustos verisi 50.1'e yükselerek sektörde genişleme olduğu görüldü. Yeni siparişlerin artmasına karşın yeni ihracat siparişlerinde Temmuz'dakinden daha sert bir düşüş yaşandığı belirtildi.
  • Brezilya Devlet Başkanı Real'de yaşanan değer kaybı konusunu merkez bankası başkanı ve maliye bakanıyla görüşecek. Hükümetin 2014 yılı büyüme beklentisini %4.5 seviyesinden piyasa beklentisi olan %2.5 seviyesine uygun olarak revize etmesi planlanıyor.
  • Datateknik, Türkiye'de 15 milyon öğrenciyi ilgilendiren Fatih Projesi'nin ikinci faz kurulum ihalesinin sahibi oldu. Geçen ay yapılan Akıllı Tahta ihalesinde 1 milyar 300 milyon liralık rakamla rakiplerinden 250 milyon lira daha düşük teklif vererek dikkatleri üzerine çeken Datateknik, Ege ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki okulların kurulumlarını da yapacak. Fatih Projesi'nin Doğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan kısmını ise Sentim firması kazandı. Üç bölgeyle birlikte 13 bin okulu kapsayan ve önceki gün karar verilen ihalenin toplam bedeli ise yaklaşık 500 milyon lirayı buluyor.*Hürriyet.
  • Uzun süre tartışıldıktan sonra gündemden düşen perakende yasası üzerindeki çalışmalar yeniden hızlandı. Yeni çalışmaya göre, AVM'ler şehir içinde kalacak. Her şehir için strateji hazırlanacak. Aynı sokakta iki bakkal veya iki manav açılamayacak.*Star.
  • Hırvatistan devlet yönetimindeki mali zorluklar yaşayan Croatia Havayollarının %49 oranındaki hisselerinin satışı planlanıyor.
  • ABD Merkez Bankası Fed'in parasal genişlemeyi eylülden itibaren yavaşlatmaya başlayacağına dair işaretlerin giderek güçlendiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bu durum küresel döviz likiditesini olumsuz etkileyecek. Döviz kazancı olmayan şirketler dövizde açık pozisyona girmemeye gayret etmeli" uyarısında bulundu.*Hürriyet.
Yukarı