Basından Seçme Haberler

24.07.2013
  • FED yetkilileri enflasyonun %2'ye yaklaşacağını düşünürken fiyatlardaki seyir güveni zedeliyor.*FT.
  • ABD'deki en büyük ikinci otomobil üreticisi FORD araç geliştirme amacıyla istihdam artırıyor.*CNBC.
  • Euro Bölgesinde tüketici güveni yükseldi. Güveni artan tüketicinin daha çok harcaması beklenirken bölgenin daralmadan çıkışına yardım edebilir.*WSJ.
  • Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte ortaya çıkmaya başlayan işgücü açığıyla mücadele etmek için etmek için Avrupa Birliği dışından gelecek işçilerin istihdam edilmesini istediği iş alanlarının listesini çıkardı.*EurActiv.
  • Avrupa Birliği'nin bankacılık denetleme kurumu Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), bankalara geçtiğimiz yıl için belirlenen sermaye düzeylerini korumaları gerektiğini ya da sermaye tamponlarını nasıl güçlendireceklerine dair bir plan sunmaları gerektiğini söyledi.*EurActiv.
  • Ekonomisini yeniden ayağa kaldırmaya çalışan Japonya'da ihracat, yenin zayıflaması üzerine ve AB'ye yapılan sevkiyatlardaki artmasıyla artış kaydetti.*BloombergHT.
  • Öncü göstergeler, Çin'in imalatının Temmuz'da da zayıflayarak, ülkenin yavaşlamasının bir süre daha devam edeceğine işaret etti. 3 aydır düşüş gösteren imalat faaliyetleri 11 ayın en düşüğüne gelerek 47.7 oldu.
  • Bir raporda Çinli liderler ekonomideki daralmaya devam etmesi halinde destekleyici olacakları belirtildi.*WSJ.
  • Çin hükümeti sıkılaştırıcı politikalarını 5 yıl süreyle hükümet binası yapılmaması kararıyla genişletti.*FT.
  • Daha yüksek büyüme trendlerinin desteğiyle gelişen piyasaların IMF'deki gücü artacak.*BloombergHT.
  • Merkez'in faiz kararının büyümeyi frenlemesi beklenirken, hükümet KOBİ ve esnafı desteklemek için düğmeye bastı. 2.5 milyon esnafa düşük faizli kredi verilecek. İstihdam için ek teşvik masada.*Sabah.
  • Fatih Projesi kapsamında bugüne ertelenen ‘akıllı tahta', yazıcı ve kamera alım ihalesi için 7 farklı şirket yarıştı. İhalenin 347 bin 367 akıllı tahtaları içeren kısmına en düşük teklifi KDV hariç 1 milyar 319 milyon 994 bin 600 TL ile Data Teknik-Boğaziçi-Akçadağ-İnformatik ortak girişim grubu verdi. Verilen tekliflere göre Data Teknik-Boğaziçi-Akçadağ- İnformatik ortak girişim grubu birim fiyat başına yaklaşık 3 bin 800 TL teklif vererek akıllı tahta fiyatlarını rakiplerine göre 700 TL-800 TL arasında ucuzlattı. Arçelik'in teklifine göre birim fiyat 4 bin 482 TL'ye denk gelirken, Vestel'de ise bu rakam 4 bin 599 TL olarak gerçekleşti.*Hürriyet.
  • TAPDK Başkanı Suat Evcimen'in imzasıyla yayınlanan uyarı yazısında 4250 sayılı Kanunda, "Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan iş yerlerinin tabelaları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde düzenlemeye uygun hale getirilir" hükmünün bulunduğu belirtildi.*Hürriyet.
  • TİM Başkanı "İhracatçılarımız çeyrek bazda gerçekleştirdiğimiz eğilim anketine cevaben ilettikleri verilerde, ağırlıklı olarak dolar kurunda 1.90, sepet kurda ise 2.20 seviyelerini rekabetçi kur seviyeleri olarak görüyorlar" dedi.*Milliyet.
  • Türkiye'nin devleri 2012'de üretimi ve ihracatı bırakıp, faiz gelirine yüklendi. İSO 500'ün faiz ve temettü geliri yüzde 96 arttı. Dev sanayicilerin ihracatını binde 6 artırması dikkat çekti.*Sabah.
  • Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını 26 dakikaya indirecek 17,5 kilometrelik metro projesinin ihalesi, 18 Eylül'de saat 11.00'de yapılacak. İhaleye yurt içi ve dışından birçok büyük inşaat firması ilgi göstermeye başladı. Tünellerin yanı sıra viyadüklerin de yer alacağı proje, delme, aç-kapa ve viyadük tipinde toplam 15 istasyondan oluşacak.*Sabah. Yorum: Projenin 1.3-1.5 milyar USD olması bekleniyor. ALARK İstanbul'da yapımı planlanan metro projelerine ilgi göstereceğini daha önce belirtmişti. ALARK'ın birikmiş işleri 1.4 milyar USD değerinde. Şirket konsorsiyum ile ihaleye katılabilir. İstanbul Belediyesi ayrıca 25 km uzunluğunda Bakırköy-Beylikdüzü metro projesinin yapımını planlıyor.
  • GYODER üyesi Işık Gökkaya mütekabiliyet yasası ile 2012 yılının son iki çeyreğinde artan yabancılara konut satışının 2013 yılı ilk çeyreğinde yıl bazında %89 artarak 720 mn USD olduğunu söyledi.*Vatan. Yorum: Araştırma kapsamımızda olan EKGYO, TRGYO ve SNGYO projelerine yabancı ilgisinin olduğunu düşünüyoruz.
Yukarı