Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    FROTO – FROTO’nun 1Ç sonuçları beklentilere paralel. Ford Otosan 1Ç'de 5,4 milyar TL net kar açıkladı. Bu rakam piyasa beklentisi olan 5,5 milyar TL ile uyumlu gerçekleşti (YF tahmin: 5,9 milyar TL). Şirketin FAVÖK rakamı da 6,8 milyar TL olan piyasa beklentisine yakın olarak 6,7 milyar TL seviyesinde açıklandı. Bu çeyrekte yurtdışı operasyonlardan kaynaklı kar marjları üzerinde bir miktar olumsuz etki gözlendi, bu nedenle iç piyasa dinamikleri karlılıkları desteklemeye devam etse de FROTO’nun FAVÖK marjı çeyreklik olarak 2.6 puan ve yıllık bazda 0.5 puan düşüş göstererek %10,1 seviyesinde gerçekleşti (beklenti %10,2). Şirketin yurtiçi satış adetleri 1Ç’de %77 artarken, ihracat ve yurtdışı satışlar ise Romanya’nın dahil olmasının etkisiyle yıllık bazda %72 büyüme gösterdi. Şirket yönetimi 2023 beklentilerini koruduğunu açıkladı. Şirket yurtiçi perakende satışların 90-100 bin adet aralığında (2022 gerçekleşen: 85 bin adet) gerçekleşmesini beklerken, ihracat ve Romanya dahil toplam satış hacmini ise 640-670 bin aralığında öngörüyor (2022 gerçekleşen: 476 bin). Sonuçlara piyasa tepkisinin nötr olmasını tahmin ediyoruz.
    TOASO – Tofaş’ın 1Ç net karı beklentilere paralel, faaliyet karı ise beklentilerin altında. Tofaş 1Ç'de 2,4 milyar TL net kar açıkladı. Bu rakam piyasa beklentisi olan 2,5 milyar TL ile uyumlu gerçekleşti (YF tahmin: 2,7 milyar TL). Şirketin FAVÖK rakamı ise 3,6 milyar TL olan piyasa beklentisinin altında 2,9 milyar TL seviyesinde açıklandı. Bu çeyrekte Doblo üretiminin sona ermesinin getirdiği hacim kaybı, faaliyet karındaki yavaşlamada etkili oldu. Tofaş’ın FAVÖK marjı çeyreklik olarak 3.0 puan ve yıllık bazda 1.0 puan düşüş göstererek %15,0 seviyesinde gerçekleşti (beklenti %18,3). Bu çeyrekte deprem vergisi nedeniyle geçmiş yılların aksine net vergi gideri oluştu ve bu da net karı aşağı çeken etkenler arasında yer aldı. Şirketin yurtiçi satış adetleri 1Ç’de %117 artarak 50 bin adet olurken, ihracat ise %52 düşerek 13 bin adete geriledi. Tofaş yönetimi 2023 beklentilerini yukarı revize ettiğini açıkladı. Şirket yurtiçi satış beklentisinin 155-165 bin adet aralığından 175-190 bin adet aralığına yükseltti. İhracat için ise 70-80 bin aralığındaki tahmin korundu. Sonuçlara piyasa tepkisinin nötr olmasını tahmin ediyoruz.
    OTKAR – Otokar 1Ç’de zayıf sonuçlar açıkladı. Otokar 1Ç'de -515 mn TL net zarar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 201 mn TL seviyesindeydi. Bu çeyrekte piyasa beklentisi 56mn TL net kar, bizim tahminimiz -25 milyon TL net zarar açıklanması yönündeydi. Bu çeyrekte zırhlı araç satış hacminin neredeyse hiç olmaması nedeniyle, marjlar önceki yıllara göre çok daha düşük kaldı; brüt kar marjı geçen yılki %36'dan bu çeyrekte %15'e düştü ve FAVÖK marjını negatif bölgeye çekti (bu yılın ilk çeyreğinde -%4,5, geçen sene aynı dönem %14,6). Artan işletme sermayesi ve net borç pozisyonu nedeniyle finansal giderlerin de artması, kar-zarar performansını daha da baskılarken, bir defaya mahsus deprem vergisi nedeniyle vergi kalemi de negatif oldu. Sonuç olarak, Otokar için oldukça zayıf sonuçların açıklandığı bir çeyrek, ancak şirketin teslimat programları bazen çeyreklik karlardan bu tür dalgalanmalara neden oluyor ve artan stokları dikkate aldığımızda önümüzdeki çeyreklerde daha güçlü satış ve potansiyel olarak daha güçlü karlar görebiliriz. Piyasa tepkisinin olumsuz olması muhtemel olmakla birlikte, olası düşüşlerin orta vade için alım fırsatları yaratabileceğini düşünüyoruz.
    TKFEN – Tekfen 1Ç’de beklentilerin oldukça altında sonuçlar açıkladı. Tekfen Holding 1Ç'de -359 mn TL net zarar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 105 mn TL seviyesindeydi. Bu çeyrekte piyasa beklentisi 421mn TL net kar, bizim tahminimiz 104 milyon TL net kar açıklanması yönündeydi. Özellikle gübre iş kolunda kaydedilen zayıf kar marjları, bu çeyreğin en dikkat çeken gelişmesi oldu. Küresel olarak gübre fiyatlarında yaşanan gerileme, şirketin elindeki yüksek hammadde maliyetli ürünlerin çok düşük karlar ile elden çıkarılmasına ve stok zararları oluşmasına neden olmuştur. Gübre iş kolunda FAVÖK marjı %1 seviyesine inerken (geçen sene aynı dönem %18), ayrı kur farklı giderlerinin de etkisiyle gübre iş kolundan bu çeyrekte -456 mn TL zarar kaydedilmiştir. İnşaat iş kolunda da düşük de olsa -18 mn TL seviyesinde zarar gerçekleşmiştir. İnşaat iş kolu cirosu yıllık bazda 2,0 milyar TL’den 2,9 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK ise 131 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir (geçen sene FAVÖK -464 milyon TL). Sonuçlara piyasa tepkisinin olumsuz olmasını bekliyoruz.
    TUPRS – Tüpraş’ın 1Ç net karı beklentilerin hafif üzerinde. TUPRS 1Ç'de 6,7 milyar TL net kar açıkladı. Bu rakam piyasa beklentisi olan 6,4 milyar TL’nin bir miktar yukarısında gerçekleşirken (YF tahmin: 5,7 milyar TL), Şirketin FAVÖK rakamı ise 10,6 milyar TL olan piyasa beklentisinin %14 üzerinde 12,1 milyar TL seviyesinde açıklandı. Üretim rakamındaki mevsimsel ve bakım kaynaklı gerileme nedeniyle FAVÖK çeyreksel olarak %28 düşüş gösterse de, yıllık bazda faaliyet karındaki artış %150 seviyesindedir. Bu çeyrekte deprem vergisi nedeniyle oluşan ilave vergi yükü Tüpraş’ın net karına tek seferlik olumsuz etki yapmıştır. Şirket yönetimi 2023 yılı için 11-12 dolar bandındaki rafineri marjı beklentisinin korumakta olduğunu açıkladı. Şirketin nakit akışı da sağlıklı kalmaya devam etti ve bu çeyrek ödenen temettüye rağmen şirket 1Ç sonunda 8,6 milyar TL net nakit pozisyondadır (2022 sonu: 16,5 milyar TL). Sonuçlara piyasa tepkisinin hafif olumlu olmasını tahmin ediyoruz.

Yukarı