Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    BDDK Kararlarına Dair – BDDK şirketlerin TL kredi kullanarak döviz alımını engellemek amacıyla yeni düzenlemeye gitti. Cuma akşamı açıklanan yeni düzenlemeye göre BDDK şirketlerin bilançolarında bulunan yabancı para cinsi nakdi varlıkların (altın, efektif döviz ve bankalardaki YP mevduat dahil) 15 milyon TL’yi aşması ve aynı zamanda şirketin konsolide satışlarına veya toplam aktiflerine (büyük olanı baz alınacaktır) oranının yüzde 10 seviyesini geçmesi durumunda, bu şirketlere nakdi TL ticari kredi kullanımının yasaklanacağı duyuruldu. BDDK tarafından yapılan açıklamada, bu kararın bazı şirketlerin TL kredileri üretim ve yatırıma yönlendirmek yerine, döviz alımında kullandığının görülmesi üzerine alındığı belirtilmiştir. Döviz kredi kullanması yasal olarak mümkün olmayan şirketlerin, yabancı para açık pozisyonu bulunduğunu bağımsız denetçi raporu ile ispat etmesi durumunda, açık pozisyon büyüklüğü kadar TL kredi kullanımına izin verileceği ayrıca düzenlemede yer almaktadır. Borsa İstanbul’da araştırma kapsamımızdaki şirketlerden, YP nakdi varlıkları söz konusu %10 sınırının üzerine olan şirketler ENKAI, TCELL, FROTO, KRDMD, CCOLA, AEFES, SISE, TTKOM, PETKM, TKFEN, PGSUS ve DOAS olarak listelenmektedir. Fakat bu şirketlerden ENKAI, FROTO, KRDMD, PGSUS gibi şirketlerde TL kredi kullanımı çok sınırlı olduğundan düzenlemeden etkilenmesi beklenmemektedir. AEFES ve CCOLA gibi şirketlerde ise söz konusu yabancı para varlıklar, büyük oranda yurtdışı iştiraklerin bilançolarında yer almaktadır. Düzenleme nedeniyle bir miktar FX (Yabancı Para) nakdi varlık satmak zorunda kalabilecek şirketlerin TCELL, SISE, TTKOM, PETKM ve DOAS olabileceğini, bu şirketlerin de sınırlamanın üzerindeki dövizlerini Eurobond alımı ve/veya KKM ürünlerine geçiş yolu ile bilançolarını yönetebileceğini değerlendiriyoruz. Bankalar açısından bakarsak, TL kredi hacminde belirsizliklerin de etkisiyle bir miktar daralma gerçekleşmesi olasılığı sektörün büyümesini hafif negatif etkileyebilir. Diğer yandan BDDK açıklaması sonrası döviz kurlarında yaşanan gerileme, bankalar için riskleri dengeleyecek bir unsur olarak dikkate alınmalıdır. Özetle, yapılan düzenlemenin etkileri özellikle büyük şirketler açısından yönetilebilir düzeyde gözükmektedir. Son dönemde döviz kurları ile paralel hareket eden Endeks fiyatlaması ve döviz kurlarında karar sonrası yaşanan gevşeme dikkate alındığında, piyasada ilk etapta satış baskısı oluşacak olsa da, düzenlemenin etkileri netleştikçe piyasanın normalleşeceğini düşünüyoruz.
    CRDFA – Creditwest Faktoring sermayesinin 80 milyon TL’den %25 oranında bedelsiz olarak 20 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
    INVEO – Inveo Yatırım Holding sermayesi bugün 96 milyon TL’den %150 oranında bedelsiz olarak 144 milyon TL artışla 240 milyon TL’ye yükseltilecek. Düzeltilmiş pay fiyatı 15.38 TL’ye denk gelmekte.
    NETAS – Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında 2 milyon Dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar Netaş’ın 2021 yılı hasılatının %1.5’ine karşılık gelmekte.
    SEYKM – Seyitler Kimya sermayesinin 41 milyon TL’den %58.5 oranında bedelsiz olarak 24 milyon TL artışla 65 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

    Pay Alım Satım Haberleri –
    SAHOL – Sabancı Holding, pay geri alım programı çerçevesinde 20.45 TL fiyattan 250 bin adet pay alımı yapıldığını ve alınan payların şirket sermayesine oranının %2.50’ye yükseldiğini bildirdi.
    KMPUR – Yönetim Kurulu Başkanı Yuda Leon Mirzahi tarafından 32.14 TL fiyattan 50 bin adet pay alımı yapılırken, Kimteks Poliüretan sermayesindeki payı %37.15’e yükseldi.

    Borsa İstanbul ve SPK Karar ve Açıklamaları –
    Borsa İstanbul Temmuz – Eylül Dönemi Değişiklikleri – Borsa İstanbul kararına göre 1 Temmuz itibariyle BİST100’e AKFGY, ALBRK, BAGFS, BUCIM, CEMTS, INVES, PSGYO ve YATAS dahil olacak olup BİST100 endeksinden ARASE, BIOEN, BRISA, CANTE, ESEN, KARTN, KUTPO ve KZBGY çıkarılacak. BİST50 endeksinde ise AEFES, AKSA, ISGYO ve OYAKC dahil olacak olup, BİST50 endeksinden BASGZ, BERA, KAR0SN ve TURSG çıkarılacak.
    Borsa İstanbul Pazar Duyurusu – Borsa İstanbul yaptığı açıklama ile 1 Temmuz’dan itibaren Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem görecek payların listesini yayımladı. Detaylı bilgiye https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1038110 adresinden ulaşılabilir.
    SNKRN – VBTS kapsamında SNKRN payları 24/06/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 22/07/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. VBTS ve Borsa Genel Müdürlüğü kararıyla alınan menkul kıymet tedbir listesine ulaşmak için https://www.borsaistanbul.com/erd/menkul_tedbir_listesi.csv SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
    Nakit Temettü Haberleri

    Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler –


Yukarı