Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    KRDMD – Kardemir’in 1Ç net karı beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Kardemir 1Ç'de 1,2 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1,1 milyar TL kar açıklanması yönündeydi (YF tahmin: 1,0 milyar TL). Faaliyet karı bu çeyrekte beklentilere uyumlu gerçekleşirken, finansal gelirler nedeniyle net kar performansı piyasa tahminlerinin hafif üzerine çıktı. Bilanço tarafında ise daha olumlu bir resim açıklayan Kardemir’in net nakit pozisyonu 206 milyon dolardan 350 milyon dolara yükseldi (5,1 milyar TL). Alınan sipariş avanslarındaki artış, şirketin nakit pozisyonundaki artışta etkili oldu. Kardemir’in satış hacmi yıllık %5 düşüş ile 535 bin ton olarak gerçekleşirken, satış fiyatlarındaki artış ve kurdaki yükseliş sayesinde ciro yıllık olarak %121 artış gösterdi. Ortalama satış fiyatlarının geçen çeyreğe göre dolar bazında %7 civarında arttığı gözlenirken, üretim maliyetlerindeki artış satış fiyatlarındaki artış ile kısmen dengelendi. FAVÖK marjı çeyreklik olarak %37’den %25’e gerilerken, yıllık olarak ise yaklaşık 4,5 puan daralma gösterdi. Özellikle kömür maliyetinde kaydedilen artışın, karlılıktaki hafif gerilemede etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Ortalama ton başına FAVÖK geçen çeyrekte kur artışının da etkisiyle 280 dolara yükselmişti, bu çeyrekte ise beklentimize paralel olarak 204 dolar olarak gerçekleşti (geçen sene 1Ç 195 dolar). 2Ç’de Rusya-Ukrayna savaşı etkisiyle çelik fiyatlarında gözlenen artışın olumlu etkilerinin Kardemir için daha belirgin olmasını bekliyoruz. Fakat son haftalarda Rusya’dan ithalatın tekrar artış eğiliminde olduğuna yönelik haber akışını ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin kötüleşen görünümün çelik fiyatlarının tekrar gerilemesine yol açabileceğini not ediyoruz. Risklere rağmen cazip değerleme çarpanı ve devam eden güçlü nakit akışı performansı ile hisseyi beğenmeye devam ediyoruz. Sonuçlara piyasa tepkisinin nötr olmasını bekliyoruz.
    PETKM – Etilen-nafta makası için 22 Nisan tarihli veri önceki haftaya göre %5 düşüş ile 569 dolar olarak açıklandı. Haftalık bazda Nafta fiyatı yatay kalırken, etilen fiyatı ise %2 düşüş gösterdi. Etilen-nafta makası Mart ayı sonlarından bu yana 550-600 dolar bölgesinde konsolide olurken, sene başından bu yana ortalaması ise 519 dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında ise ortalama spread 586 dolar idi (4Ç ortalama: 527 dolar, 3Ç ortalama: 545 dolar, 2Ç ortalama: 646 dolar, 1Ç ortalama: 623 dolar). Verileri Petkim açısından nötr olarak değerlendiriyoruz.
    TUPRS – TUPRS için rafineri marjlarına indikatör niteliği taşıyan Akdeniz (Med Complex) rafineri marjı Nisan ayında 40 doların üzerinde seyrediyor (Mart ayı ortalaması 23 dolar; ilk 3 ay ortalaması 9,5 dolar; 2021 yılı Nisan ayı ortalaması 0,3 dolar). Mart ayında dizel ile başlayan rafineri marjlarındaki artış trendi, Nisan ayında jet yakıtı ve benzin marjlarındaki artış ile destekleniyor. Verileri TUPRS için olumlu olarak değerlendiriyoruz.
    TAVHL – Tav Havalimanları'nın piyasa kapanışının ardından bugün 1Ç22 finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. 1Ç22'de şirketin 1999mn TL net satış, 289mn TL FAVÖK ve 481mn TL net zarar açıklamasını tahmin ederken, piyasa beklentisi 2187mn TL net satış, 403mn TL FAVÖK ve 467mn TL net zarar şeklindedir. TAVHL’de yolcu sayılarındaki toparlanma ve Almatı Havalima’nından gelen inorganik büyüme etkisinde ciro beklentimiz yıllık %271 artışla 2,0 mlr TL (138,8mn Euro)’dir. Bu çeyrekte cirodaki büyümeye paralel olarak 289mn TL (20.1mn Euro) FAVÖK tahminimiz bulunmaktadır (1Ç21 -3.7mn Euro). Operasyonlarda devam eden toparlanmaya rağmen şirketin net zarar açıklamasını tahmin ediyoruz.
    TUPRS & AYGAZ & KCHOL – TUPRS Entek’in çoğunluk paylarını AYGAZ ve Koç Holding’den satın almak üzere anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren ENTEK’in AYGAZ ve KCHOL tarafından eşit olarak kontrol edilen %99,2 hissesi TUPRS tarafından satın alınacak. Satın alma kapsamında TUPRS 24,8 milyon adet yeni hisse ihraç edecek (toplam TUPRS sermayesi %9,9 artış ile 275,3 milyon adete yükselecek). İhraç edilen yeni TUPRS paylarının 12,4 milyon adeti Entek’te %49,6 pay sahibi olan KCHOL’e devredilecek. İhraç edilen diğer 12,4 milyon adet TUPRS payları ise, AYGAZ’ın Entek’te sahip olduğu %49,6 hissenin devri için gerçekleştireceği bölünme işlemi sonucu AYGAZ hissedarlarına dağıtılacak. Bölünme işlemi ile birlikte AYGAZ’ın sermayesi %26,7 oranında azaltılacak (300 milyon TL’den 219,8 milyon TL’ye düşecek). AYGAZ’da 100 adet pay sahibi olan bir yatırımcıya bölünme sonrasında 4,1 adet TUPRS payı verilecek, diğer yandan sahip olduğu AYGAZ paylarının sayısı 100 adetten 73,3 adete düşecek. AYGAZ hissedarları alacakları TUPRS paylarını satmaları durumunda, mevcut fiyatlar üzerinden yaklaşık %31,5 nakit temettü verimine denk gelen getiri elde etmiş olacaktır (aynı zamanda AYGAZ hisse adetleri %26,7 oranında azalacak). KCHOL ise anlaşma kapsamında TUPRS’taki sahiplik oranını %39,27’den %42,07 seviyesine yükseltmiş olacak. Tüm detaylar dikkate alındığında, piyasanın en olumlu tepkiyi AYGAZ için vermesini bekliyoruz, KCHOL için de anlaşmayı hafif olumlu buluyoruz. TUPRS için yapılacak pay ihracı ve görece yüksek satın alma çarpanları nedeniyle hafif olumsuz olarak değerlendiriyoruz.
    GARAN – BBVA’nın pay alım teklifinde 25 Nisan’da 104.65 milyon adet pay alımı yapıldığı bildirildi ve BBVA’nın GARAN sermayesindeki payı %50 üzerinde hesaplanmakta. BBVA ayrıca GRNYO ve GARFA için de zorunlu pay alım teklifi için muafiyet başvurusunda bulunacak.
    ARDYZ – ARD Grup ile Tokat Erbaa Belediyesi arasında 11.76 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık %5’ine karşılık gelmekte.

Yukarı