Şirket Haberleri

KAP Haberleri

    ALARK – Alarko Holding’in 3Ç net karı beklentilerden daha güçlü. Alarko Holding 3Ç’de 4,2 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 2,9 milyar TL ve bizim tahminimiz 2,8 milyar TL seviyesindeydi. Özellikle enerji dağıtım iş kolundaki kar artışı, 3Ç döneminde sonuçların tahminlerimiz üzerinde gerçekleşmesinde etkili oldu. Yılın ilk 6 ayında 1,2 milyar TL kar elde eden enerji dağıtım iş kolu, 3Ç’de varlık tabanı değerleme etkisiyle 2,6 milyar TL kar açıkladı. Yılın son çeyreğinde de enflasyona bağlı olarak değerleme etkisi görülecektir. Enerji üretim tarafında ithal kömür santrali CENAL’in FAVÖK performansı çeyreklik olarak artan üretim ve yükselen elektrik fiyatlarına bağlı olarak 3,2 milyar TL’den 6,0 milyar TL’ye yükseldi. CENAL için MW başına FAVÖK performansının bir önceki çeyrek 97 dolar iken, bu çeyrekte 115 dolara yükseldiği hesaplıyoruz. Kömür fiyatlarında uluslarası piyasalarda yaşanan artışa rağmen, şirketin kömür maliyetini önceden 100 dolar/ton civarında düşük fiyattan sabitlemesi sayesinde, elektrik fiyatlarındaki yaşanan artış şirkete ilave kar elde etme imkanı sağlamıştır. Fakat bu kar marjının önümüzdeki yıldan itibaren normalleşeceğini tahmin ediyoruz. Güçlü karlılıkla birlikte enerji iş kolunda şirketin net borcu da 5,1 milyar TL’den 1,9 milyar TL’ye gerileyerek bu çeyrekte olumlu olarak göze çarpan bir diğer gelişme olmuştur. Şirketin bugün yapacağı telekonferansta 2022 beklentilerinde yukarı yönlü revizyon açıklaması beklenebilir (en son beklenti 2022 yılı için 7,25-7,75 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi).
    BIMAS – BIMAS’ın 3Ç net karı beklentilerin altında açıklandı. BIMAS 3Ç’de 1,8 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1,9 milyar TL seviyesindeydi (YF tahmin: 2,0 milyar TL). Net kar geçen seneye göre %101 oranında artarken, bu çeyrekte kar marjları beklentilerin bir miktar altında kaldı. Şirketin satış büyümesi ivme kazanmaya devam ederek 3Ç’de %135 olarak gerçekleşti. Önceki çeyrekte satış büyümesi oranı %98 olmuştu. Artan gıda enflasyonunun yanı sıra, müşteri trafiğinde gözlenen artış trendi büyümeyi desteklemeye devam etti. Bim’in ortalama günlük müşteri trafiği (yeni açılan mağazalar hariç) pozitif büyüme eğilimini artırarak %8 artış gösterdi. Artan enflasyon sonucu indirim mağazalarına kayan talep gibi faktörler de büyümeyi desteklemektedir. Şirketin brüt kar marjında gözlenen 30 baz puanlık düşüş ve faaliyet giderlerinde personel ve elektrik gibi maliyet kalemlerindeki artış sonucu, FAVÖK marjı çeyreklik olarak 1,1 puan daralma ile %8,1’den %7,0 seviyesine geriledi (beklenti %8,2). Şirketin 2022 yılında daha rekabetçi fiyatlama ile büyüme odaklı trafik çekme stratejisi uyguladığını, bunun karşılığında daha yüksek satış büyümesi fakat daha düşük marjlar elde edildiğini söyleyebiliriz. 3Ç sonuçlarında gözlenen marjlardaki zayıflığın ilk olarak piyasa tarafından bir miktar olumsuz karşılanabileceğini düşünüyoruz.
    ENKAI – ENKA’nın 3Ç net karı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Enka İnşaat 3Ç'de 1,9 milyar TL net kar açıkladı (geçen sene 3Ç: 1,1 milyar TL kar). Piyasa beklentisi 0,8 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi (YF tahmin 0,8 milyar TL). İnşaat iş kolunda güç kar marjları sayesinde bu çeyrekte 4,6 milyar TL FAVÖK açıklanırken, bu rakam piyasa beklentisinin %25 üzerinde gerçekleşti. İlk 6 aylık dönemde 201 milyon USD olan inşaat iş kolunun FAVÖK performansı, 3Ç’de 155 milyon dolar seviyesinde açıklandı. Enerji ve gayrimenkul iş kollarının faaliyet kar performansı da ilk 6 aylık döneme göre iyileşme gösterdi. Şirketin elinde bulunan finansal yatırımlardan (bono ve hisse senedi) kaydedilen finansal giderler bu çeyrekte de devam etti, fakat finansal zarar 2Ç’ye göre -7,5 milyar TL’den -1,4 milyar TL’ye geriledi. Bu sayede 2Ç’de -4,5 milyar TL zarar açıklayan ENKA’nın 3Ç net karı tekrardan artıya dönerek 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin üstlendiği inşaat projelerinin toplam bedeli ilk yarı sonunda 3,7 milyar dolar iken, 3Ç itibariyle 3,6 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin net nakit pozisyonu ise 4,2 milyar dolar seviyesinde yatay seyretti. Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.
    BIOEN – BIOEN’in 3Ç net karı beklentilerin üzerinde açıklandı. BIOEN 3Ç'de 62 milyon TL net kar açıkladı, şirketin net karı geçen senenin aynı döneminde 12 milyon TL olmuştu.Net kar için bizim tahminimiz 14 milyon TL seviyesindeydi. Finansal giderlerin beklentilerin altında oluşması sayesinde 3Ç net karı tahminlerin oldukça yukarısında açıklandı. Şirketin net elektrik üretimi çeyreklik olarak aynı kalarak 134 bin MW oldu. TL bazında satış gelirleri çeyreklik olarak %5,5 geçen seneye göre ise %196 artış gösterdi. FAVÖK ise geçen çeyreğe göre %13 geriledi ve 84 milyon TL oldu (özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirilen iştirak katkısı dahil). Bu rakam bizim beklentimiz olan 110 milyon TL’nin hafif altında kaldı. FAVÖK marjı çeyreklik olarak 6 puan daralma ile %28 oldu (YF tahmin: %32). Diğer yandan şirketin finansal giderleri ilk yarıya göre önemli oranda iyileşme gösterdi ve bu sayede net karda önemli artış kaydedildi. Bu çeyrekte yaklaşık 236 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştiren şirketin net borcu 1,2 milyar TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseldi. Toplam kurulu güç ise Kasım ayı itibariyle 99 MW seviyesine ulaştı, şirket sene sonunda bu rakamın 117 MW’a yükselmesine beklemektedir. Sonuçlara piyasa tepkisinin kısıtlı olacağını tahmin ediyoruz.
    OZKGY – 3Ç22’de Özak GYO bizim beklentimizin (4 milyar TL) ve piyasa beklentisinin (2,6 milyar TL) üzerinde 4,2 milyar TL (çeyreklik +%782, yıllık +%3375) net kar açıkladı. Çeyreklik güçlü sonuçlar temel olarak 3,7 milyar TL olarak açıklanan değerleme farklarından kaynaklandı. Güçlü Büyükyalı ve Göktürk teslimleri (493 milyon TL, 3Ç21: 228 milyon TL, YFt: 675 milyon TL), artan kira gelirleri (234 milyon TL, 3Ç21: 21 milyon TL, YFt: 60 milyon TL) ve güçlü otel gelirleriyle (270 milyon TL, 3Ç21: 94 milyon TL, YFt: 148 milyon TL) ciro yıllık %188 artışla 993 milyon TL’ye ulaştı (çeyreklik +%29, YFt: 883 milyon TL). Artan gelirlerle, FAVÖK 486 milyon TL olan beklentimizin hafif altında yıllık %175 artışla 462 milyon TL’ye yükseldi (çeyreklik +%1,5). Ancak maliyetlerdeki artış kaynaklı FAVÖK marjı %46,5’a geriledi (çeyreklik -13puan, yıllık -2puan, YFt: %55). Aynı zamanda, güçlü operasyonel faaliyet sayesinde Şirket’in net nakit pozisyonu 965 milyon TL’den 1,7 milyar TL’ye yükseldi. 3Ç22 itibariyle Şirket NAD’ı 14 milyar TL’ye ulaşırken NAD iskontosu %58’e yükseldi. Şirket’in artan karlılığı ve net nakit pozisyonuyla piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz. Pozitif

Yukarı