15.01.2016 Şirket Haberleri

• Başbakan Ahmet Davutoğlu Ar-Ge Reform Paketi'ni açıkladı. Davutoğlu Ar-Ge çalışanlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadar kısmını 2 yıl devletin karşılayacağını duyurdu. Davutoğlu ayrıca yeni düzenleme ile hayata geçirilmesi planlanan Ar-Ge ve tasarım alanında birçok farklı başlıkta vergi muafiyeti, vergi indirimi ve destek programlarını anlatırken yurtdışıdan Ar-Ge için getirilmesi zorunlu ürünlerde Mavi Hat Uygulaması'na geçileceğini açıkladı. *Hürriyet
• AB Komisyonu, petrol sahaları hizmet sektörünün en büyük iki ABD'li şirket Halliburton ile Baker Hudges birleşmesine yönelik tekel incelemesi başlatma kararı aldı. *BloombergHT
• Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2016 için serbest tüketici alt limitini aylık 120 TL olarak belirlemesiyle birlikte 6 milyona yakın tüketici elektrik tedarikçisini değiştirebilecek. *Sabah
• AEFES: Şirket'in 2015 yılı Konsolide satış hacmi %2,8 azalarak 86,1 mhl seviyesinde gerçekleşmiştir (Ukrayna hariç %0,8 azalış). Bira satış hacmi %15,3 azalırken, Meşrubat satış hacmi %1,9 artmıştır. 2015 yılının tamamında konsolide satış hacminin %76'sı meşrubat tarafında gerçekleşmiştir. Yurtdışı bira operasyonlarının bira satış hacmi içindeki payı %68 olarak gerçekleşmiştir. Meşrubat satış hacminin %51'i Türkiye meşrubat operasyonlarının satışlarından kaynaklanmıştır. 4Ç15 döneminde ise Konsolide satış hacmi %1,0 artarak 16,3 mhl seviyesinde gerçekleşmiş (Ukrayna hariç %2,6 artış); bira satış hacmi %14.7 azalırken meşrubat satış hacmi %7.7 artmıştır.
• AKBNK: Rekabet Kurulu kararına karşı açılan davanın iptaline ilişkin Danıştay'da açılan dava, Şirket aleyhine sonuçlanmıştır. Banka yasal süre içerisinde temyiz başvurusu yapacağını açıklamıştır.
• AKFEN: Daha önce, Şirket'e ait Akfenhes, Akfenres, Karine GES, Akfen Toptan'ın Şirket'e devrinden sonra Karine Ges ile Akfenhes'in tek çatı altında toplanarak yeni Şirket'e EBRD'nin %20 ortak edileceği anlaşması imzalanmıştı. Söz konusu birleşme işleminin gerçekleşmesi ve Akfenhes'in ünvanının Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. olarak değiştirilmesi işlemlerine başlanmıştır.
• AKPAZ: Şirket'in banka ve finansman kuruluşları ile gerçekleştirilen görüşmeler sonuçlanmış, finansal borçların yapılandırılmasına yönelik protokol süreci tamamlanmıştır. 15.01.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere alacaklı banka ve kuruluşlar ile Şirket arasında imzalanmıştır. Protokole göre finansal borçlar ilk 2 yılı ödemesi olmak üzere 10 yıl vadeli yapılandırılmıştır.
• ANELE (ANELT): Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret A.S, aktifinde bulunan Anel Telekomünikasyon Elektronik Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisselerinin tamamının, Acredo Technology BV'ye satışı şartları konusunda yürütülen görüşmeler olumlu neticelenmiştir. Beher hisse fiyatı 1,50 TL ve 1,70 TL arasında kalmak kaydıyla kapanış gününde şirketin öz kaynaklarının tutarına bağlı olarak belirlenecek fiyattan olmak üzere hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Şirket en yüksek olası fiyat seviyesinden yapılsa dahi önemli nitelikte işlem kriterlerinin altında kalacağını öngörmüştür.
• ARCLK: Şirkete ait 7 adet işletme için önümüzdeki 4 yılda gerçekleştirilecek modernizasyon amaçlı toplam 1.135,7 milyon TL tutarındaki yatırımların teşvik belgeleri T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.
• ARTI: Şirket 50 mn TL'lik kayıtlı sermaye tavanının 2020 yılına kadar güncellenmesi başvurusunda bulunmuş olup başvuru onaylanmıştır.
• AVOD: Şirket, sermaye artırımından elde edilecek fonun masraflar sonrası kalması planlanan 15,902,800 TL'lik meblağ ile borç kapatılmasına/yapılandırılmasına, bu sayede büyüyen iş hacmine paralel işletme sermayesi yaratılmasına, rüçhan kullanılmayan payların 1 TL'den düşük olmamak üzere Borsa Birincil Piyasa'da oluşacak fiyattan Borsada satılmasına ve satılmayan apyların Şirket ortaklarının geri alım taahhüdü çerçevesinde 1 TL'den alınmasına karar verilmiştir.
• BEYAZ: Şirket'in 4 ortağının 2.971.701 TL payları için MKK'ya yaptığı borsada işlem gören tipe dönüşüm başvurusu kabul edilmiştir. Ortaklar söz konusu paylar için herhangi bir on iki aylık dönemde Şirket sermayesinin yüzde onunu (3.625.000 TL) veya fiili dolaşımdaki payların nominal değerinin yüzde ellisini (mevcut durumda 1.739.697 TL) aşacak şekilde pay satışlarını borsada gerçekleştirmeyi planlanmadığını açıklamıştır.
• BEYAZ: Ziya Tansu 3,02-3,12 TL fiyat aralığından 5.000 adet satış işlemi gerçekleştirerek payını %16,56'ya düşürmüştür.
• BJKAS: Kulüp oyuncularından Pedro Franco'nun geçici transferine ilişkin olarak San Lorenzo Kulübü ile görüşmelere başlanmıştır.
• BURVA: Şirket sermaye artırımından elde edilen 2.302.047 TL'lik gelirin 1.846.664 TL'sini kısa ve orta vadeli çeşitli vadelerdeki kredi ödemelerinde, 455.382 TL'sini malzeme ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerde kullanmıştır.
• DAGHL: Şirket 100 mn TL'lik kayıtlı sermaye tavanının 2020 yılına kadar güncellenmesi başvurusunda bulunmuş olup başvuru onaylanmıştır.
• DARDL: Şirket, geri alım hakkı bulunan fabrika arazisi üzerinde kurulması planlanan projenin gerçekleşmesi sonucu tüm borçların ödeneceği varsayımıyla Ana Pazar'a geçmek için yaptığı başvurusu reddedilmiştir. Projenin yüklenicisinin banka borçlarına kefil olması ve peşin olarak 4 Milyon USD, yılsonuna kadar da 13 Milyon USD, kalan borcun tamamını da inşaat satışından gelecek hasılat payı ile ödemeyi kabul etmiş olması sonucu teklifin iki gün içinde bankalara sunulmasına, bu önerinin kabulü sonucunda bilançomuzda oluşacak iyileşmeler sonrasında Borsa İstanbul AŞ ye yeniden aynı başvurunun yapılması kararı alınmıştır.
• DGKLB: Şirket Genel Müdürü Hulusi Acar "Rotamızı Uzakdoğu'ya kaydırmak istiyoruz" diyen Doğan, 2023'te 10 milyar dolar ihracatla dünyada ilk 5'e girme hedeflerinin olduğunu söyledi. Acar, jeopolitik gelişmeler engel olmaz ise 2016 ve sonrasının Türkiye'nin en parlak yılları olacağını vurguladı. *Star
• EKGYO: Şirket tarafından gerçekleştirilen projelerde, 2015 yılı içerisinde toplamda 6.323.927.680,20 TL değerinde, 10.453 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirilmiştir.Bu satışların toplamda 1.051.733.114,81 TL değerindeki 1.307 adeti yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir. Şirket 2015 yılı için verdiği 12.016 adet toplam bağımsız bölüm satışı ve 6.76 mlr TL satış geliri hedefini büyük ölçüde tutturmuştur. Yorum: Şirket 2016'da 7.6 mlr TL satış tutarı ile 1.5 mn m2 alan satma hedefi bulunmaktadır (yıllık %20 büyüme). Hesaplamalarımıza göre Şirket %44 NAD iskontosu ile tarihsel ortalaması olan %23'ün ve 1 yıllık ortalaması olan %33'ün üzerinde bir iskontoya sahiptir.
• ETILR: Şirket, et ve süt ürünleri konusunda faaliyet göstermekte olan Koru Et ve Süt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ile anlaşma imzalamıştır.
• GEREL: Polonyalı Axa Fundsz, 3.32 TL fiyattan 87 bin adet alış yaparak payını %5.05'e yükseltmiştir.
• GSRAY: Kulüp oyuncularından Oğuzhan Kayar 2015-2016 futbol sezonunun sonuna kadar bedelsiz olarak Şanlıurfaspor Kulübü'ne kiralanmış olup tüm ücretler Şanlıurfaspor Kulübü tarafından ödenecektir. Ayrıca Kulüp Martin Linnes ve kulübü Molde FK ile oyuncunun transferi konusunda anlaşmaya varmıştır. Buna göre, oyuncunun eski kulübüne 2.000.000 EUR tutarında bonservis ücreti ve 500.000 EUR ile sınırlı kalmak şartı ile oyuncunun ilk 11 de yer aldığı her 20 resmi maç tamamlandığında ekstra 100.000 EUR ödenecektir.
• GUBRF: GÜBRETAŞ'ın 3 yılı kapsayan ve yaklaşık 6 milyon ton gübrenin yurtiçindeki lojistiğini içeren Lojistik Hizmet Alım İhalesini, Negmar Grup şirketlerinden Etis Lojistik kazandı. Sözleşme, yıllık 2 milyon tona yakın torbalı gübrenin GÜBRETAŞ'ın 5 lojistik merkez ve 2 üretim tesisinden alınarak Türkiye'deki tüm satış noktalarına ulaştırılmasını kapsayan lojistik süreçlerinin tamamının yönetimini ve operasyonunu içeriyor. *Sabah
• HDFGS: Hedef Finansal Hizmetler, 2.04 TL fiyattan 1.82 mn lot satış yaparak %41.19 olan payını %32.09'a düşürmüştür.
• SAHOL: EXSA Export, geri alım programı kapsamında 7.98-8.01 TL fiyat aralığından 1.39 mn TL alış işlemi gerçekleştirmiş ve payını %0.61'e çıkartmıştır.
• SELGD: Gönen Kuru Kahve, 670.641 lot hisseyi 0,43 TL fiyattan alarak payını %14.31 seviyesine çıkarmıştır.
• SERVE: ÜÇ E Ergonomik Ekipman Endüstri A.Ş'ye ait Ayazağa-İstanbul'da yer alan işyeri Torku markalı gıda maddelerini depolama, satış ve dağıtımında kullanılmak amacıyla kiralanmıştır.
• TSPOR: Dame N'Doye'nin Sunderland AFC'ye 30 Haziran tarihine kadar geçici transferi tamamlanmıştır. Anlaşmaya göre Sunderland kulübe 1.4 mn Euro ödeyecektir. Ayrıca Şirket'in futbolcusu İshak Doğan'ın sözleşmesi, ödemelerinde yaptığı indirim sonucu revize edilmiştir. 2.5 sezonluk sözleşmeye göre 5.3 mn TL garanti para ve maç başına 10.000 TL ücret ile önceki sözleşmeye göre garanti ücretlerinde %32 ve maçbaşı ücretlerinde de %40 oranında indirime gitmiştir.
• THYAO: Şirket, bugün ve yarın Atatürk Havalimanı'nda beklenen kuvvetli lodos nedeniyle iç ve dış hatta 75 seferi iptal ettiğini duyurdu. *NTVPara
• ULKER: Ülker markası ile tanınan Yıldız Holding, 2016 ve 2017 yılları arasında tarihinin en büyük yatırımlarına hazırlanıyor. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş, bu iki yıl içinde yüzde 17 büyüme hedefi koyduklarını belirtti. Karakaş, "2016-2017 yılları herhalde Ülker'in tarihinde, Yıldız Holding'in tarihinde en ağır sabit sermaye yatırımı ve en ağır istihdam yaratma yılları olacak. Atıştırmalık sektöründe hem Türkiye, hem İngiltere, hem de Amerika'da büyük kapasite yatırımları yapacağız" dedi. Ayrıca Ülker Doğu Afrika'ya da yeni bir yatırımla girmeyi planlıyor. *Sabah
• ULUUN: Şirket, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) tarafından açılan Buğday Unu ihalesine vermiş olduğu teklif kapsamında firma uhdesinde kalan 1.645.182 dolara tekabül eden miktar 21.02.2016 ile 20.03.2016 tarihleri arasında Filistin'e teslim edilecektir.
• VERUS (VERTU): Pamukova Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde yer alan İklimya Elektrik Üretim A.Ş'ye ait "HAVVA REGÜLATÖRÜ ve HES"in resmi açılışı töreni Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün organizasyonunda gerçekleşmiştir.

Yukarı